Fantastik

foto van Spelotheek De Wip.  foto van Spelotheek De Wip.

1. Omschrijving

Spelotheek De Wip is in 2014 gestart met het organiseren van taalspelactiviteiten voor kleuters:   “FANTASTIK” (=Forum aan Activiteiten om de Nederlandse Taal te Activeren en te STImuleren bij Kleuters). Sinds 2015 is de doelgroep uitgebreid en kunnen kinderen van het 1ste en 2de leerjaar ook aansluiten. Momenteel staat “FANTASTIK” dus voor Forum aan Activiteiten om de Nederlandse Taal te Activeren en te STImuleren bij Kinderen.

2. Doelgroep

Het project richt zich tot minder taalrijke kinderen van 4 (2de kleuter) t.e.m. 8 jaar (2de leerjaar).

Doorverwijzing gebeurt steeds via de school van de kinderen.

3. Praktisch

De taalspelactiviteiten gaan door om de twee weken op zaterdagvoormiddag van 9.45 u tot 12 u in de lokalen van de spelotheek.

Data schooljaar 2018 – 2019: 29/9, 13/10, 27/10, 10/11, 24/11, 8/12, 22/12, 5/1, 19/1, 2/2, 16/2, 2/3, 16/3, 30/3, 13/4, 27,4, 11/5, 25,5, 8/6, 22/6

4. Wat doen we concreet?

In kleine groepjes is er het volgende aanbod: creatieve activiteiten (bv. knutselen, koken), speelleeractiviteiten (gezelschapsspelen, sorteeroefeningen), luister- en spreekactiviteiten (bv. verhaal, kringgesprek, liedje, …). Daarnaast plannen we een aantal uitstappen; want het is vooral door ervaringen op te doen in het ‘echte leven’ dat de taal ten volle wordt geoefend en beter kan beklijven.

De activiteiten worden thematisch aangeboden. Er wordt telkens gelet op een goed evenwicht tussen spel- en taalcomponent. Dit schooljaar worden alle activiteiten opgebouwd rond ons jaarthema “Kunst”.

5. Minipraatgroep tijdens de zomervakantie

Tijdens de zomervakantie organiseert de gemeente Knokke-Heist taalstages (1 week in juli en 1 week in augustus). Voor kinderen die nood hebben aan een uitgebreider aanbod aan taalstimulering en -activering, is er de minipraatgroep die doorgaat in de spelotheek. Deze minipraatgroep staat open voor de kinderen van onze huiswerkklassen en FANTASTIK en voor hun broers/zussen (vanaf de 2de kleuterklas). Door de jaren heen is dit zomerklasproject geëvolueerd van een eerder schoolse aanpak naar speelse taalstimulering in de vrije tijd. De nadruk ligt momenteel evenveel op het aanleren/oefenen van het Nederlands op een niet-schoolse manier als op het aanbieden van een zinvolle vrijetijdsbesteding.

Aan de ouders wordt ondertussen de mogelijkheid geboden om aan te sluiten bij de praatgroep voor volwassenen, die plaatsvindt in het lokaal ernaast.

De minipraatgroep gaat elke donderdag door van 14u tot 17u.

Er wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro voor de hele zomervakantie.

 

Advertenties